מבית השגחה פרטית

שאלות ותשובות

הטקס
  • איך זה עובד אצלכם ואיך מתחילים את התהליך?

    תשובה מפורטת לשאלה “איך זה עובד אצלנו?” ניתן למצוא במדריך המלא לזוגות. אם מה שאנחנו עושים זה גם מה שאתם מחפשים, הצעד הבא שלכם הוא למלא את הטופס המקוון “מוכנים להתחתן” הנמצא בתפריט למעלה, ואנחנו נשמח מאוד ליצור איתכם קשר לתיאום פגישת היכרות בזום.

  • האם ניתן לערוך דרככם חופה בשבת?

    לא

  • האם יש גמישות בנוגע לאופי הטקס תחת החופה?

    בהחלט. בעת הפגישה המקדימה של הזוג עם עורך/ת החופה – עוברים יחד על שלבי הטקס, והחופה תיערך תוך התחשבות מקסימלית ברצונות ובבקשות של הזוג, במסגרת ההלכה.

  • האם על פי ההלכה את הטקס חייב להנחות רב?

    במערך שלנו כל החופות נערכות על ידי רבנים ונשות הלכה. אולם, ע”פ ההלכה עורך/ת החופה יכול/ה להיות כל יהודי/ה הבקיא/ה בפרטיו ההלכתיים של הטקס, ולא בהכרח רב.

רישום ומסמכים
  • האם הזוגות יידרשו לספק ל'חופות' מסמכים כלשהם?

    הזוגות שיבקשו להתחתן דרך ‘חופות’ – יידרשו לספק צילום תעודת זהות (כולל ספח), ותמצית רישום ממרשם האוכלוסין.

  • האם זוגות יהיו מחוייבים בחתימה על הסכמים ומסמכים כדי להתחתן דרך 'חופות', ולמה?

    מי שיבקשו לערוך באמצעותנו חופה יידרשו לחתום על תצהיר חתן-כלה (שנועד למנוע מקרים של ביגמיה ולוודא כשירות להתחתן), על הסכם קדם-חתונה ‘בצדק ובהגינות’ (שנוסח ע”י ‘מרכז צדק לנשים’, ונועד למנוע מקרים של סרבנות וסחטנות גט), על ‘תנאי בקידושין’ (כלי הלכתי שנועד לשימוש במקרים קיצוניים כדי למנוע עגינות וממזרות), ועל התחייבות מול ‘חופות’ לסידור גט כהלכה במקרה של פרידה. המסמכים המשפטיים יסופקו ע”י ‘חופות’, וחלקם מצריכים חתימה בפני עו”ד.

  • האם רשויות המדינה יכירו בחופה שנעשתה דרככם?

    זוגות שיקיימו דרכנו חופה יוכרו כ”ידועים בציבור” ויהיו זכאים לרוב הזכויות להן זכאים זוגות נשואים, אך לא יוכרו כנשואים מבחינה משפטית.

  • האם ניתן בכל זאת לקיים חופה דרככם ולהירשם כנשואים במשרד הפנים?

    כן, זה אפשרי במידה והזוג גם מתחתן אזרחית בחו”ל ומדווח על כך למשרד הפנים. חשוב להבהיר שבמידה ומתבצע רישום נישואין במשרד הפנים – במקרה של פרידה הזוג יחוייב על-ידי המדינה לסדר את הגט דרך בתי הדין של הרבנות הראשית (וזאת למרות שהחופה נעשתה ללא רישום ברבנות).

  • התחתנו ב'חופות' ואנחנו רוצים להיפרד. מה עלינו לעשות?

    ליבנו איתכם. פנו אלינו בהקדם האפשרי כדי לקבל הנחיות ביחס להתרת הקשר ההלכתי ביניכם.

התחום המשפטי
  • האם באמת יש חוק שמבקש להטיל שנתיים מאסר על מי שמתחתנים או מחתנים ללא רישום ברבנות?

    כן. ההתייחסות המשפטית הרלוונטית מופיעה בסעיף 7 לפקודת הנישואין והגירושין, לפיו: “כל שאינו דואג לרישום הנישואין או הגירושין שלו, או לרישום הנישואין או הגירושין שהוא סידר לאחר, דינו – מאסר שנתיים”.

  • איך מיזם 'חופות' מתכוון להתמודד עם ההגבלות החוקיות?

    אין מגבלה חוקית לערוך חופה כדת משה וישראל לזוגות שהרבנות הראשית מסרבת שלא-בצדק לרשום לנישואין. במקרים הנוגעים לזוגות שהרבנות הראשית לישראל כן היתה מסכימה לרשום לנישואין – נעשה שימוש משולב באלמנטים שמרחיקים את הזוג ואת מסדר/ת החופה מהשוליים הפליליים – כגון רישום נישואין אזרחיים במשרד הפנים, מגוון הסכמים עליהם חותמים הזוגות, זהות עורך/ת החופה והעדים וכיו”ב.

  • איך עוצב הקו המשפטי של מיזם 'חופות'?

    אנחנו מקבלים ייעוץ משפטי מהמחלקה המשפטית בארגון ‘עתים‘ בנוגע לעיצוב המדיניות שלנו ובנוגע לניסוח המסמכים וההסכמים הרלוונטיים בינינו ובין הזוגות. המחלקה המשפטית של ‘עתים’ מתמחה בעיסוק בקשר שבין הציבור והממסד הדתי הממלכתי בישראל, ויש לה רקורד ארוך ומרשים של הובלת תיקונים בתחום דת ומדינה.

  • למה יש דרישת חובה מהזוגות לחתום על מסמכים והסכמים משפטיים והלכתיים?

    מיזם ‘חופות’ מחויב לפעול באחריות כלפי הזוגות וכלפי הציבור, לכן אנו דורשים חתימה על תצהירים והסכמים מחייבים שימנעו מקרים של סחטנות/סרבנות גט, עגינות, ביגמיה וממזרות. הזוגות יקבלו מראש הסברים מלאים על משמעות ההסכמים, ויחתמו עליהם בפני עו”ד.

מסורת והלכה
  • האם הפעילות שלכם נעשית במסגרת ההלכה?

    כן. כל הפעילות הרבנית במסגרת מיזם החופות מחויבת להלכה ונעשית ללא פריצת גבולותיה.

  • מהו הקו ההלכתי של מיזם החופות?

    קו ישר. עורכי החופות הם רבנים אורתודוקסיים ונשות הלכה עם שיקול דעת נרחב, המחוייבים להלכה ופועלים ללא סטייה ממנה. לא אומרים אסור על מה שמותר, ולא אומרים מותר על מה שאסור. בכל הנוגע לסוגיות ההלכתיות הרלוונטיות לנושא החופה והקידושין כדמו”י, רבני המיזם מחפשים פתרונות לבעיות, ולא בעיות בפתרונות.

  • האם אתם מכירים בגיורים אורתודוקסיים שנעשו מחוץ לרבנות?

    בהחלט. מיזם החופות נועד בראש ובראשונה לתת מענה למי שהרבנות מתעמרת בהם ומונעת מהם ללא הצדקה להירשם לנישואין בישראל. גברים ונשים שעברו גיור דרך “אהבת הגר” של הרב חיים אמסלם, “גיור כהלכה” וכיו”ב – הינם יהודים לכל דבר ועניין.

  • כיצד מיזם החופות יתמודד עם חשש ממזרות?

    לפני עריכת החופה, בני הזוג חותמים מולנו על הסכם המחייב אותם בסידור גט בבית-דין דתי במקרה של פרידה. ע”פ ההסכם, במקרה של פרידה – קיימת סנקציה כספית משמעותית כלפי בני-זוג שלא יסדרו גט כהלכה. בנוסף, יתקיים אצלנו רישום מסודר ושקוף של כל הזוגות שיערכו דרכנו חופות.

  • האם סידור כתובה היא דרישת חובה?

    בהחלט. זוגות שמתחתנים דרכנו מסדרים כתובה בנוסח המסורתי המקובל – ‘נחלת שבעה’ או נוסח עדות המזרח – עם חתימה של העדים בלבד, וללא חתימה של החתן. יחד עם זאת, אין הכרח להקריא את הכתובה עצמה תחת החופה (כן יש לכל הפחות לציין בקצרה שסודרה כתובה כדת וכדין), ואם זהו רצון הזוג – הם יכולים בנוסף לכתובה ההלכתית לנסח טקסט אישי/ערכי שניתן להקריא במעמד החופה.

  • האם מערך החופות ייתן מענה גם לזוגות להט"ב?

    בשונה מארגונים וגורמים פרטיים שעורכים חתונות ברוח יהודית גם למי שאינם יכולים להינשא ע”פ ההלכה – אנחנו עורכים חופות כדת משה וישראל בלבד. לכל ציבור מגיע פתרון, אבל הארגון שלנו הינו גוף אורתודוקסי פרטי, ולכן למרות האמפתיה שלנו כלפי מי שלא יוכלו לקיים חופה דרכינו, הרי שלא נוכל לתת מענה לכל הזוגות שהמדינה לא מאפשרת להם כרגע להתחתן – ובכלל זאת זוגות להט”ב.

שינוי חברתי
  • האם מערך 'חופות' נועד לפגוע במעמד של הרבנות הראשית?

    לא, בשביל זה לא צריך אותנו. הגורם מס’ 1 שפוגע במעמד הרבנות הראשית בישראל – הוא הרבנות הראשית לישראל. אנחנו עדים לירידה של 4% בשנה בכמות הזוגות הפונים לרבנות כדי להינשא. רבני המיזם פועלים לצמצם ולתקן את נזקי הרבנות הראשית, ועוזרים לקרב ולהשאיר את כל הזוגות שהרבנות מרחיקה מהיהדות והמסורת.

  • האם השימוש בהסכמים משפטיים והלכתיים לפני החופה לא פוגעים במוסד הנישואין?

    להיפך. עושק של נשים מסורבות גט ועגונות בחסות המדיניות ההלכתית הנוכחית של הרבנות הראשית – הוא זה שמחליש את מוסד הנישואין, ומוביל זוגות רבים במדינה לבחור בחיים משותפים ללא חופה כדת משה וישראל. הכלים המשפטיים וההלכתיים בהם אנו עושים שימוש – מנטרלים את רוב החששות של זוגות מפני עריכת חופה כהלכה.

  • כמה עולה להתחתן ב'חופות'?

    1700 ש”ח.
    הסכום הזה נועד לכסות את עלות התהליך מקצה לקצה – הייעוץ האישי, המסמכים המשפטיים, התאמת עורכ/ת החופה, הדפסת הכתובה וכלל העבודה של הרב או אשת ההלכה שיערכו את החופה שלכם, כולל נסיעות.
    אנחנו עמותה ללא מטרות רווח, וחשוב לנו שהתשלום לכיסוי העלויות לא יהווה חסם בפני אלה שזקוקים לנו. אם לא תוכלו לעמוד בתשלום, פנו אלינו ונבחן יחד את התאמתכם למסלול בתשלום חלקי או ללא עלות בכלל.
    מי שמעוניינים לתמוך בפעילות שלנו מוזמנים לתרום כאן, ובכל אופן מתבקשים לא להעביר כסף דרך עורכי החופה. השכר של עורכי החופה כלול בתשלום ומועבר דרכנו בצורה מסודרת.

  • למה יש נשים שעורכות דרככם חופות?

    למה שלא יהיו?! אין מגבלה הלכתית המונעת מנשים לערוך חופה כדת משה וישראל, ובאופן כללי – אנחנו נשמח לראות יותר שילוב של נשים בתפקידים הלכתיים וציבוריים במסגרת מתן שירותי דת.

יש לכם שאלה נוספת?