שאלות ותשובות
-
אנחנו מחפשים חתונה יהודית בלי הרבנות הראשית. מה עכשיו?
הגעתם למקום הנכון. עכשיו תוכלו להרשם באתר ולקבוע איתנו פגישת יעוץ מקוונת (או פיזית, לבחירתכם). אחרי הפגישה, נחכה שתשלחו לנו מסמכים (עליהם נסביר בפגישה), תשלמו את המקדמה, ואז נתאם לכם עורך או עורכת חופה שהכי מתאים לרצונות ולצרכים שלכם. זה השלב בו אתם פוגשים אותו (או אותה) בונים את הטקס בהתאם לרצונותיכם, ואז- מחכים ליום החתונה.
מרגישים מוכנים? לחצו על הכפתור ״בואו נתחיל״ בפינה הימנית העליונה של התפריט. -
מה עושים בפגישת היכרות?
בפגישת ההיכרות אנחנו מכירים אתכם ואתם אותנו. הפגישה יכולה להיערך בזום או אצלנו במשרדים בירושלים. זה הזמן לשאול את כל השאלות שמעסיקות אתכם. אנחנו נשאל אתכם כמה שאלות, נסביר על המשמעויות של הבחירה להתחתן אצלנו, ונסביר בפירוט על השלבים הבאים בתהליך ועל המשמעות של כל מסמך ומסמך עליהם תתבקשו לחתום.
הפגישה איתנו היא ללא התחייבות וללא תשלום. אחריה תבחרו אם להמשיך איתנו בתהליך או שניפרד כידידים.
-
האם יש גמישות בנוגע לאופי הטקס תחת החופה?
בהחלט. בעת הפגישה המקדימה של הזוג עם עורך/ת החופה – עוברים יחד על שלבי הטקס, והחופה תיערך תוך התחשבות מקסימלית ברצונות ובבקשות של הזוג, במסגרת ההלכה.
-
האם על פי ההלכה את הטקס חייב להנחות רב?
לא בהכרח. על פי ההלכה מי שיכולים לערוך חופה כדת משה וישראל הם כל יהודי או יהודיה הבקיאים בפרטים ההלכתיים של טקס החופה והקידושין. כל החופות שלנו נערכות על ידי רבנים ונשות הלכה.
-
האם ניתן לערוך דרככם חופה בשבת?
לא.
-
מדוע זוגות בוחרים להתחתן אצלכם?
הזוגות שבוחרים להתחתן בחופות עושים זאת מתוך הערכה למסורת וליהדות, הם רוצים להתחתן כפי שהתחתנו ההורים והסבים שלהם מבלי להתפשר על הערכים שלהם.
-
כמה זמן לפני החתונה אפשר להתחיל את התהליך מולכם?
מינימום – שישה שבועות, ואידיאלית – שלושה חודשים. למה? כי התהליך של איסוף המסמכים והחתימה עליהם לוקח זמן, וצריך לקחת את זה בחשבון.
מתלבטים אם תספיקו? מוזמנים תמיד לפנות אלינו ולהתייעץ.
-
אילו מסמכים נדרשים כדי להתחתן בחופות?
ממשרד הפנים:
צילום תעודת זהות וספח – כדי שנדע שאתם אתם.
תמצית רישום אוכלוסין – כדי שנדע מה הסטטוס שלכם במדינה, בדגש על סעיף הדת והמעמד האישי.
מסמכים שדורשים את חתימתכם ואימות החתימה על ידי עורך דין:
תצהיר חתן ותצהיר כלה – שבו אתם מצהירים שאתם יהודים ופנויים להתחתן.
הצהרה לידועים בציבור – נועדה לסייע לכם לקבל את הזכויות שמגיעות לכם כזוג שהתחתן.
הסכם לנישואין בצדק והגינות שנוסח על ידי ׳מרכז צדק לנשים׳ – שנועד למנוע מקרים של סרבנות וסחטנות גט.
נוסף על כך, ישנם מסמכים נוספים שתדרשו לחתום עליהם:
כתב התחייבות – שבו אתם חותמים שאתם מבינים את המשמעויות ההלכתיות והאזרחיות של הבחירה להתחתן כהלכה בחופות, ומתחייבים שבמקרה של התרת הקשר הזוגי תיידעו אותנו ותסדירו את הפרידה כהלכה.
ביום החתונה, ממש לקראת הטקס תידרשו לחתום על שני מסמכים הלכתיים נוספים:
1. שטר התנאה (תנאי בקידושין) – מסמך הלכתי שמהווה את הביטוח הכי טוב שיש היום למניעת סרבנות גט ועגינות, שנועד לשימוש במקרי קיצון וטרגדיות לא עלינו.
2. כתובה – כמיטב המסורת.
-
מי מספק את המסמכים?
את צילום תעודת הזהות, הספח ותמצית רישום האוכלוסין – זה עליכם. את שאר המסמכים – אנחנו מספקים לכם לחתימה.
-
האם הנישואין בחופות מוכרים על ידי המדינה לצורך רישום במשרד הפנים ושינוי המעמד האישי?
לצערנו לא.
הזוגות שהתחתנו אצלנו בוחרים האם בנוסף לחתונה להירשם במשרד הפנים על סמך חתונה אזרחית בחו"ל, או האם לבחור במעמד של ״ידועים בציבור״. -
האם יש הבדל בין זכויות של ״ידועים בציבור״ לבין מי שהתחתן אזרחית בחו״ל?
בקצרה – מבחינת זכויות ההבדלים הם קטנים.
בהרחבה – ההבדל העיקרי הוא בסוג המעמד, ולא בזכויות ובחובות. המעמד של זוג נשוי נובע מרישום חד פעמי במשרד הפנים – זוהי הכרזה רשמית וחד משמעית מטעם המדינה. לעומת זאת המעמד של ״ידועים בציבור״ נובע מאורח החיים של הזוג (ולא מרישום חד פעמי או הכרזה). כדי למצות את זכויותיהם, ידועים בציבור יצטרכו להוכיח את זכאותם בפני גורמים שונים בנפרד – בביטוח לאומי, ב׳מחיר למשתכן׳, בבנק, בפנסיה וכו'.
כדאי לקחת בחשבון שהמעמד המשפטי של ״ידועים בציבור״ הוא ייחודי לישראל ולרוב אינו תקף במדינות זרות.
תוכלו ללמוד על זה עוד בסדנאות מקוונות שאנחנו עורכים מתקופה לתקופה. -
במקרה של פרידה, האם יש הבדל בין זוגות שהתחתנו אצלכם ונרשמו במשרד הפנים על בסיס חתונה אזרחית בחו״ל ובין מי שהם ״ידועים בציבור״?
בהחלט. זוג שנרשם במשרד הפנים כנשוי יהיה חייב לעבור בבית הדין הרבני של המדינה לצורך סידור גט. לעומת זאת, זוג ״ידוע בציבור״ יכול לפנות לבית דין פרטי כדי להסדיר את הפרידה כהלכה. בכל מקרה – אם יש לכם שאלות בנושא כדאי לדבר איתנו.
-
התחתנו ב'חופות' ואנחנו רוצים להיפרד. מה עלינו לעשות?
ליבנו איתכם. פנו אלינו בהקדם האפשרי כדי לקבל הנחיות ביחס להתרת הקשר ההלכתי ביניכם.
-
למה יש דרישת חובה מהזוגות לחתום על מסמכים והסכמים משפטיים והלכתיים?
ארגון ‘חופות’ מחויב לפעול באחריות ובשקיפות כלפי הזוגות וכלפי הציבור. זה המנוע לכל הפעילות שלנו וזו גם הסיבה שאנחנו דורשים חתימה על תצהירים ומסמכים משפטיים והלכתיים מחייבים. זו הדרך שלנו לפעול כדי למנוע מקרים של סחטנות וסרבנות גט, עגינות, ביגמיה וממזרות. אנחנו רואים זאת כחלק מהשליחות המקצועית שלנו כארגון דתי ואקטיביסטי.
-
האם באמת יש חוק שמבקש להטיל שנתיים מאסר על מי שמתחתנים או מחתנים ללא רישום ברבנות?
כן. ההתייחסות המשפטית הרלוונטית מופיעה בסעיף 7 לפקודת הנישואין והגירושין, לפיו: “כל שאינו דואג לרישום הנישואין או הגירושין שלו, או לרישום הנישואין או הגירושין שהוא סידר לאחר, דינו – מאסר שנתיים”.
-
האם זהו חוק שניתן לאכוף בפועל?
עד כה ידוע לנו על מקרה אחד שרב עוכב לחקירה על ידי המשטרה ושוחרר במהרה. נראה שהרשויות מבינות שזה חוק בעייתי ומסכימות שבשתיקה שלא לאכוף אותו. עם זאת, העובדה שזו היתה המדיניות עד כה – לא מבטיח דבר לעתיד.
אנחנו פועלים לתקן את האבסורד בכך שמדינת ישראל היא המדינה היחידה שבה נישואים כהלכה עשויים להיחשב כעבירה על החוק. -
איך אתם מתמודדים עם ההגבלות החוקיות?
אין מגבלה חוקית לערוך חופה כדת משה וישראל לזוגות שהרבנות הראשית מסרבת שלא-בצדק לרשום לנישואין.
במקרים הנוגעים לזוגות שהרבנות הראשית לישראל כן היתה מסכימה לרשום לנישואין – אנחנו עושים הכל כדי להרחיק את הזוג, ועורכי החופה מהשוליים הפליליים: מחתימה על מסמכים, ועד ההמלצה להתחתן אזרחית בחו״ל ולהרשם על בסיסה במשרד הפנים. -
איך עוצב הקו המשפטי של 'חופות'?
אנחנו מקבלים ייעוץ משפטי מהמחלקה המשפטית בארגון ‘עתים‘ בנוגע לעיצוב המדיניות שלנו ובנוגע לניסוח המסמכים וההסכמים הרלוונטיים בינינו ובין הזוגות. המחלקה המשפטית של ‘עתים’ מתמחה בעיסוק בקשר שבין הציבור והממסד הדתי הממלכתי בישראל, ויש לה רקורד ארוך ומרשים של הובלת תיקונים בתחום דת ומדינה.
-
האם הפעילות שלכם נעשית במסגרת ההלכה?
כן. כל הפעילות שלנו בחופות מחויבת להלכה ונעשית ללא פריצת גבולותיה.
-
מהו הקו ההלכתי של ׳חופות׳?
קו ישר. עורכי החופות הם רבנים ורבניות אורתודוקסיים, נשות ואנשי הלכה עם שיקול דעת נרחב, המחוייבים להלכה ופועלים ללא סטייה ממנה. לא אומרים אסור על מה שמותר, ולא אומרים מותר על מה שאסור. בכל הנוגע לסוגיות ההלכתיות הרלוונטיות לנושא החופה והקידושין כדת משה וישראל, רבני ורבניות הארגון מחפשים פתרונות לבעיות, ולא בעיות בפתרונות.
-
האם אתם מכירים בגיורים אורתודוקסיים שנעשו מחוץ לרבנות?
בהחלט. מיזם החופות נועד בראש ובראשונה לתת מענה למי שהרבנות מתעמרת בהם ומונעת מהם ללא הצדקה להירשם לנישואין בישראל. גברים ונשים שעברו גיור דרך “אהבת הגר” של הרב חיים אמסלם, “גיור כהלכה” וכיוצא בזה – הינם יהודים לכל דבר ועניין.
-
איך אתם מתמודדים עם החשש לממזרות?
בכובד ראש. לנושא של גירושין חס וחלילה אנחנו מקפידים להתכונן עוד לפני החתונה, ומספקים לזוגות מידע מראש על ההשלכות של חתונה יהודית במצב של פרידה. אנחנו דואגים לרישום מסודר ושקוף של כל הזוגות שמתתנים דרכנו, ובמקרה של שאלה בנוגע למעמד אישי, ניתן לברר אותה מולנו. הזוגות שלנו חותמים על הסכם המחייב אותם בסידור גט כהלכה במקרה של פרידה, והם מבינים כי במקרה שההסכם לא יכובד – תוטל עליהם סנקציה כספית משמעותית.
-
האם סידור כתובה היא דרישת חובה?
בהחלט. בניגוד למה שרבים חושבים, הכתובה היא לא שטר קניין אלא תקנה שניסחו חז״ל כדי להגן על מעמדה של האישה. ולמרות שההקשר ההיסטורי השתנה מאד, עדיין מדובר בתקנת חכמים שמחייבת אותנו היום.
זוגות שמתחתנים דרכנו מסדרים כתובה בנוסח המסורתי המקובל – ‘נחלת שבעה’ או נוסח עדות המזרח.
כדאי לדעת שלא חייבים להקריא את הכתובה עצמה תחת החופה, אלא רק לציין שזו סודרה כדת וכדין. זוג שבוחר בכך, יכול, בנוסף לכתובה ההלכתית, לנסח טקסט אישי או ערכי שניתן לקרוא במהלך טקס החופה. -
ככלה, כמה מקום יהיה לי מתחת לחופה?
כמה שיותר. עורכי החופה שלנו אפילו כתבו על זה מדריך לחתונה שוויונית והלכתית.
-
האם ׳חופות׳ נותנים מענה גם לזוגות להט"ב?
לא. למרות האמפתיה שלנו כלפי זוגות שלא יכולים להתחתן דרכנו – אנחנו עורכים חתונות כהלכה בלבד, והגבולות שלנו הם גבולות ההלכה האורתודוקסית. חתונות להט״ב, לצערנו, הן מעבר לגבולות המסגרת אליה אנו מחויבים.
-
האם 'חופות' נועד לפגוע במעמד של הרבנות הראשית?
לא. הגורם מס’ 1 שפוגע במעמד הרבנות הראשית בישראל – הוא הרבנות הראשית לישראל. בעשור האחרון אנחנו עדים לירידה של 20% בכמות הזוגות שנישאים ברבנות. רבני חופות פועלים לצמצם ולתקן את נזקי הרבנות הראשית, ועוזרים לקרב את אלו שהרבנות מרחיקה.
-
האם השימוש בהסכמים משפטיים והלכתיים לפני החופה לא פוגעים במוסד הנישואין?
להיפך. אנחנו רוצים לאפשר לכל זוג יהודי להתחתן כדת משה וישראל בצורה חופשית ואחראית. לכן אנחנו משתמשים בכלים משפטיים והלכתיים שמנטרלים את רוב החששות של זוגות מפני עריכת חופה כהלכה. אם תשאלו אותנו, בחסות המדיניות ההלכתית הנוכחית של הרבנות הראשית נוצר מצב מדאיג של עושק של נשים שנעשות עגונות ומסורבות גט בגלל שהרבנות לא משתמשת בכל הכלים ההלכתיים האפשריים כדי לסייע להן. המצב הזה הוא שמחליש את מוסד הנישואין, ומוביל זוגות רבים במדינה לבחור בחיים משותפים ללא חופה כדת משה וישראל, או לחילופין – להתחתן בכפיה כדת משה וישראל מבלי להבין את כל המשמעויות ההלכתיות של המעשה.
-
כמה עולה להתחתן ב'חופות'?
1700 ש"ח.
-
מה הסכום הזה כולל?
את עלות התהליך מקצה לקצה: מהייעוץ האישי ועד המסמכים המשפטיים. החל מהתאמת עורכי החופה לכל זוג, ועד הדפסת הכתובה. העלות הזו כוללת את כל העבודה של הרב או אשת ההלכה שיערכו את החופה שלכם, וגם את הנסיעות שלהם. נדגיש כי אנחנו משלמים את שכרם של עורכי החופה, בצורה מוסדרת כחוק, ולכן אתם לא צריכים לשלם להם בדרך עוקפת בשום שלב.
-
השירות שלכם יקר עבורנו, מה אפשר לעשות עם זה?
אנחנו עמותה ללא מטרות רווח, וחשוב לנו שהתשלום לכיסוי העלויות לא יהווה חסם בפני אלה שזקוקים לנו. אם לא תוכלו לעמוד בתשלום, פנו אלינו ונבחן יחד את התאמתכם למסלול מסובסד בתשלום חלקי או ללא עלות בכלל.
-
למה יש נשים שעורכות דרככם חופות?
למה שלא יהיו?! אין מגבלה הלכתית המונעת מנשים לערוך חופה כדת משה וישראל, ובאופן כללי – אנחנו נשמח לראות יותר שילוב של נשים בתפקידים הלכתיים וציבוריים במסגרת מתן שירותי דת.
-
הפעילות שלכם מבורכת. כיצד אפשר להצטרף ולסייע?
אם אתם מעוניינים לתמוך בפעילות שלנו, אתם מוזמנים לספר עלינו לחברים ולאנשים שסובבים אתכם, לעקוב אחרינו ברשתות החברתיות השונות ואם אתם רוצים לתרום כסף אפשר לעשות זאת כאן בקישור.
-
למה אתם עושים מה שאתם עושים?
כי אנחנו אנשים יראי שמיים ושומרי הלכה. אנחנו פועלים מתוך אחריות לעם ישראל וללכידותו. אנחנו שואפים לרפא את השבר בין מגזרים שונים בחברה הישראלית ומאמינים כי מתינות הלכתית היא מרכיב משמעותי בדרך לריפוי. כי אנחנו מאמינים בשוויון, ובכך שלנשים ולגברים, עולים וילידי הארץ, יהודים מבחירה ומלידה, דתיים, מסורתיים וחילונים מגיע לקבל את המקום הראוי להם – ביהדות, בקהילה, תחת החופה, ובכל טקסי החיים.
כי אנחנו אקטיביסטיים ואנשי מעשה. אנחנו מאמינים בתיקון עולם ובכך שהשינוי קורה בשטח, ולא רק בכנסת ובבתי המשפט. השינוי מתרחש אצל כל אזרח ואזרחית שמצביעים ברגליים ובוחרים באלטרנטיבה לרבנות.